Sponsorointi ja Media

+358 40 823 9039

Meren kutsu vahvana Hangossa

Merisuolainen henkäys aaltojen tuomana aavalta mereltä. Verenkiertoa kiihdyttävä saate seikkailuun. Selittämätön kutsu, jonka toiset kuulevat, toiset eivät. Vaihtoehtoja ei ole. Meri kutsuu luokseen ja siinä kutsussa ei ole kahta vastausvaihtoehtoa. Ajan ja paikan valitset sinä. Muu on meren käsissä.

Lauantaina 17.6.2023 Hangon Itäsataman ilmassa oli jotain erityistä. Hiljalleen kesäiseen sesonkiin heräävään hurmaavaan kaupunkiin oli rantautunut suomalaisen veneenrakennuksen yksi jalokivistä, Swan 651. Ex Fazer Finland, nykyinen Spirit of Helsinki oli kerännyt jo aamusta alkaen uteliaita silmäpareja ympärilleen. Eikä suotta. Kuukausien armoton talkootyö Loviisan telakalla näkyi kiiltävinä pintoina kaunottaren kyljissä ja korviin asti ulottuvina hymyinä miehistön kasvoilla.

Kuva: Jussi Evinsalo

Numero 71 veneen kyljessä ja kannessa kertoivat oleellisen. Ocean Globe Race on konkretiaa ja se on aivan nurkan takana. Alle kolme kuukautta siihen, kun lähtölaukaus kajahtaa Southamptonissa. Paikalle saapuneet miehistön läheiset saivat nähdä ja koskettaa venettä, joka tulisi olemaan miehistön elinympäristö pitkän ajan. Pienet neliöt, tiivis porukka. Keskusteluissa oli ylpeyttä, ihmetystä, jännitystä ja huoltakin tulevasta. Etelänmeri ja Kap Horn. Moni on niistä lukenut, mutta harva on kokenut. Se kaikki on Spirit of Helsingillä vielä kajastuksena horisontissa.

Vene tarvitsee nimensä. Rakkaudella vaalittu kaunotar tulee kastaa perinteiden vaatimalla tavalla ja hartaudella. Anna Vartiaisen jämäkkä heilautus kuohuvapullolla veneen keulan ankkurin oli juuri sitä, mitä paikalla olijat odottivat.

Kuva: Kimmo Kauppinen

”Spirit of Helsinki, Godspeed”

Lause sähköisti yleisön ja veneen kannella olevan miehistön. Ilmoille karkasi railakkaat hurraa -huudot, jotka nostivat kylmät väreet pintaan. Taikauskoa tai ei, tietyt asiat kuuluvat perinteisiin ja niitä tulee kunnioittaa.

Hangon Casinolla kippari Jussi Paavosepän puhe oli lyhyt ja ytimekäs. Luotto miehistöön ja veneeseen on kivenkova. Sanoja vahvemmin viesti välittyi kapteenin varmasta olemuksesta. Miehistö oli sen jo nähnyt, nyt sen näkivät kaikki omaiset. Seikkailua viedään läpi harkitsevien ja osaavien käsien kautta.

Kuvaaja : Jussi Evinsalo


Illan edetessä iloinen puheensorina vaihtui äänekkääksi ilakoinniksi. Aallot kasvoivat korkeutta ja suolainen valtamerien vesi kuohui entistä hurjempana. Vahva slööri vei voimakkaasti mukanaan, mutta kukaan ei eksynyt kurssista. Ilta oli miehistön ja läheisten. Irtiotto yhdessä ennen köysien irrotusta. Tärkeä ja lämmin muisto, joka antaa voimaa kylmän yön vahtivuorossa kaukana siellä jossain talon korkuisten aaltojen keskellä.

Kuvaaja: Jussi Evinsalo

Joskus on pakko lähteä. Onni on kotisatama, johon palata.

Jussi Evinsalo

Blogin kirjoittaja Jussi Evinsalo on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja, jolla merisuola virtaa suonissa usean sukupolven perinnön ansiosta. Jussi on toisen polven veneilytoimittaja, jonka isä (Seppo Evinsalo) on ollut kuvaamassa Fazer Finlandin lähtöä Portsmouthissa 1985. Isä ja poika, saman aallon harjalla. Jussi on seurannut ja tulee seuraamaan Spirit of Helsingin matkaa kohti lähtöviivaa ja lopulta pallon ympäri. Lopputuloksena on Spirit of Helsingin tarina, joka jo nyt on lukemisen arvoinen.

Related Posts

Legipurjehtijan malttamaton odotus – Jyrki Korhonen